Kaasfondue

Hoewel het voor ons elke dag een prima dag is om kaas te eten, zijn er gerechten die bij een bepaalde tijd van het jaar horen. Zodra de eerste blaadjes oranje en bruin kleuren, begint het bij ons te kriebelen en halen we de fonduepan weer naar boven. Een officiële dag hebben we daar niet voor, maar de eerste keer van het seizoen is toch extra bijzonder.

Kaasfondue heeft nog altijd een beetje de naam van oudbollig en moeilijk. En dat vinden wij uiteraard niet terecht! Daarom willen we graag helpen met het terug hip maken van de kaasfondue, vooral door te laten zien hoe makkelijk het is en hoe goed je hiermee kunt variëren!

Wat heb je nodig?

Fonduepan.

Er bestaat een groot aantal verschillende soorten fonduepannen o.a. porselein of aardewerk. Een hele speciale pan is niet persé nodig, maar dit mag natuurlijk wel en in onze winkel vind je een paar hele leuke en betaalbare voorbeelden. Kaasfondue kan ook in een gewone pan, als er maar een stevige bodem in zit. De pan wordt warm gehouden door een warme plaat of een brander die brandt op spiritus. Zelf hebben we kleine kinderen aan tafel, waardoor we gebruik maken van een warmhoudplaatje.

Fonduevorken

Het idee is om stukjes brood (of andere lekkere dingen maar dat lees je straks) in de kaas te dopen. Met je vingers is dat natuurlijk een beetje warm, daarom bestaan er hele handige fonduevorken. Let erop dat je niet met de puntjes van de vork over de bodem van de pan krast, dit heeft een invloed op de levensduur van je pan. Eet ook niet direct van het vorkje, dit kan behoorlijk warm zijn.

Kaas

Afhankelijk van de soort kaas die je kiest, krijg je een andere structuur in de fondue. Emmenthaler zal bijvoorbeeld een meer draderige fondue geven, terwijl een Noord Hollandse Pikante een wat meer gladder aspect heeft. In onze winkel hebben we een mooi assortiment Buitenlandse Fonduekazen, maar deze zijn ook prachtig te combineren met onze Hollandse kazen. Ook een stukje blauwschimmelkaas erdoor, kan een heerlijk verrassend effect opleveren. Kom vertellen waar je zin in hebt, en wij zorgen voor een heerlijke fondue!

De kaas smelt het mooist wanneer hij is geraspt of in hele kleine blokjes gesneden, het raspen van de kaas, kunnen wij gratis voor u doen in onze winkel.

Enkele lekkere kaascombinaties

  • Emmenthaler – Gruyère – (eventueel Appenzeller voor een beetje pit)
  • Emmenthaler – Comté
  • Emmenthaler – Boeren Belegen – Chaumes
  • Hollandse Gatenkaas – Noord Holland Pikant Belegen
  • Hollandse Gatenkaas – Jong Belegen Goudse – Napoli

Wat dopen we in de kaas?

In sommige delen van de wereld wordt als een regelrechte zonde gezien wanneer je andere zaken dan brood in de kaasfondue doopt. Maar het is écht te lekker om het te laten!

  • Voorgekookte krieltjes
  • Miniknakworstjes
  • Champignons
  • Spruitjes
  • Wortel
  • Bloemkool- en/of broccoliroosjes
  • Hamblokjes
  • Augurkjes
  • Druiven
  • Olijven
  • Stukjes salami
  • ….

Probeer ook eens te variëren in het soort brood door bijvoorbeeld stukjes

  • Roggebrood
  • Soepstengels
  • Turks brood

Wijn

Kaasfondue is meer dan alleen gesmolten kaas. Een essentiële partner is de wijn. Het beste gebruik je hiervoor een droge witte wijn. Aangezien de alcohol verdampt tijdens het bereiden van de fondue, waardoor je dus niet dronken wordt tijdens het eten (althans niet van de fondue). Hou je niet van deze smaak? Appelsap of druivensap kunnen ook prima worden gebruikt.

Smaakmakers

Er zijn verschillende kruiden en specerijen die een extra lekkere toets kunnen geven aan de fondue. Wijzelf gebruiken bijvoorbeeld altijd een teentje knoflook om de pan vooraf mee in te wrijven. Verder kun je een beetje nootmuskaat of chilivlokken toevoegen.

Binding

Als de fondue wat te dun blijft, voeg dan een scheutje kirsch of een mengsel van een scheutje wijn en wat maïzena toe. Uiteindelijk zal de fondue op tafel ook wat indikken. Wanneer de fondue tijdens de bereiding gaat klonteren, voeg dan een paar druppels citroensap toe.

Basisbereiding

  1. Zoek een paar gezellige mensen uit om mee te gaan kaasfonduen
  2. Kom langs bij Ongelooflijk Lekker voor een heerlijke mix van verschillende kazen en laat deze gratis raspen.
  3. Wrijf de pan in met een teentje knoflook
  4. Voeg de wijn toe en laat verwarmen (niet koken)
  5. Voeg de kaas in gedeeltes toe en blijf roeren, totdat het mengsel mooi glad is
  6. Eventueel een scheutje kirsch of een mengsel van witte wijn en maïzena.
  7. Aan tafel!